Loading...
Poznaj NEPAL
Razem z Nami!

Nepalska wieś

Nepalese village

Pobyt na nepalskiej wsi

Dlaczego warto pojechać na nepalską wieś?

Oprócz trekkingu, wspinaczki, safari, wycieczek – możemy również zorganizować specjalne wakacje dla turystów, którzy chcą spędzić czas z nepalskimi rodzinami, poznać ich codzienne życie, zwyczaje i tradycje. To jeden z najlepszych sposobów, w jaki można doświadczyć stylu życia ludności wiejskiej. W trakcie takich wakacji przebywa się w domu, w którym mieszka rolnicza rodzina. Gospodarze będą przygotowywać regionalne potrawy i serwować je w tradycyjny sposób. Codzienny lunch i obiadokolacja składają się z ryżu i zupy z soczewicy. Kuchnia wiejska i sposób przygotowywania posiłków znacznie różnią się od wyobrażeń na ich temat. Większość rodzin gotuje posiłki używając glinianych pieców opalanych drewnem. Każdego dnia rolnicy wychodzą w pole, by uprawiać zboża, zbierać plony i hodować zwierzęta takie jak krowy, bawoły, kozy itp. Nepalska wieś całkowicie różni się od wyobrażeń na jej temat, więc podczas tej wyjątkowej podróży dobrze jest - jeśli czas na to pozwoli - spędzić tam kilka dni. Jeśli tylko chciałbyś przyjrzeć się z bliska jak żyją na co dzień, to taki wyjazd będzie do tego najlepszą okazją.

Nepal - kraj rolniczy

Kiedy najlepiej odwiedzić nepalską wieś?

Nepal jest krajem rolniczym i życie wielu rodzin zależy od rolnictwa, gdyż około 70 procent nepalskiej ludności to właśnie rolnicy.
Podczas Twojego pobytu domownicy jak co dzień będą pracować w gospodarstwie, sadzić lub zbierać plony, będą oporządzać swoje zwierzęta, i dzień będzie mijał jak każdy inny. Ryż, pszenica, jęczmień, kukurydza, proso, rzepak, gorczyca, soja, ziemniaki, pomidory, kalafior, kapusta, szpinak, fasola itp. - to główne rośliny uprawiane na nepalskiej wsi i to w otoczeniu tych przeuroczych uprawnych tarasów spędzisz kilka sielskich dni. To cecha charakterystyczna nepalskiego krajobrazu.
Na nepalską wieś najlepiej pojechać jesienią lub zimą ze względu na komfortową temperaturę, brak opadów, a może nawet możliwość pomocy w żniwach. Wiosną i monsunowym latem panuje wysoka wilgotność, jest gorąco, a w monsunie dodatkowo deszczowo, do tego wszędobylskie muchy i komary będą towarzyszyć Ci stale – stąd też nie jest to najlepszy czas na wiejskie wypady. Jeśli jednak chciałbyś zobaczyć jak się przygotowuje pole pod sadzenie ryżu lub po prostu czynnie uczestniczyć w jego sadzeniu, musisz tam pojechać wiosną lub w porze monsunu.

Wieś na co dzień

Ja wygląda zwykły dzień na wsi

Głównym źródłem dochodów nepalskiego rolnika jest sprzedaż nadwyżek zbóż, owoców czy warzyw. Każda rodzina hoduje również jakieś zwierzęta gospodarskie dla dodatkowych dochodów: krowy, bawoły, kozy czy kury można sprzedać w dobrej cenie i zasilić domowy budżet. Bawoły i krowy są jak wszędzie oczywiście wykorzystywane do produkcji mleka i jego pochodnych.

W Nepalu najchętniej spożywanym mięsem jest kozina i drób, jednak buddyści jedzą również mięso bawoła oraz wieprzowinę. Wyznawcy hinduizmu nie jedzą wołowiny, wieprzowiny, ani mięsa bawolego. Wielu Nepalczyków to wegetarianie i weganie.
Reasumując – takie wakacje z nepalską rodziną w ich domu to najlepszy sposób, aby spróbować tego, czego nie znajdziemy w nepalskim mieście.
Jeśli więc tylko jesteś zainteresowany Nepalem od kuchni – daj nam znać. Jesteśmy tutaj dla Ciebie i do Twojej dyspozycji.