Loading...
Poznaj NEPAL
Biuro Podróży Nepal

Nepalska wieś

Nepalese village

Pobyt na nepalskiej wsi

Dlaczego warto pojechać na nepalską wieś?

Oprócz trekkingu, wspinaczki, safari, wycieczek – możemy również zorganizować specjalne wakacje dla turystów, którzy chcą spędzić czas z nepalskimi rodzinami, poznać ich codzienne życie, zwyczaje i tradycje. To jeden z najlepszych sposobów, w jaki można doświadczyć stylu życia ludności wiejskiej. W trakcie takiego trekking Himalaje przebywa się w domu, w którym mieszka rolnicza rodzina. Gospodarze będą przygotowywać regionalne potrawy i serwować je w tradycyjny sposób. Codzienny lunch i obiadokolacja składają się z ryżu i zupy z soczewicy.

Kuchnia wiejska i sposób przygotowywania posiłków znacznie różnią się od wyobrażeń na ich temat. Większość rodzin w Himalajach gotuje posiłki używając glinianych pieców opalanych drewnem. Każdego dnia rolnicy wychodzą w pole, by uprawiać zboża, zbierać plony i hodować zwierzęta takie jak krowy, bawoły, kozy itp.

Nepalska wieś całkowicie różni się od wyobrażeń na jej temat, więc podczas tej wyjątkowej podróży dobrze jest - jeśli czas na to pozwoli - spędzić tam kilka dni. Jeśli tylko chciałbyś przyjrzeć się z bliska jak żyją na co dzień, to taki wyjazd będzie do tego najlepszą okazją.

Nepal - kraj rolniczy

Kiedy najlepiej odwiedzić nepalską wieś?

Nepal jest krajem rolniczym i życie wielu rodzin zależy od rolnictwa, gdyż około 70 procent nepalskiej ludności to właśnie rolnicy.
Podczas Twojego pobytu w Himalajach domownicy jak co dzień będą pracować w gospodarstwie, sadzić lub zbierać plony, będą oporządzać swoje zwierzęta, i dzień będzie mijał jak każdy inny. Ryż, pszenica, jęczmień, kukurydza, proso, rzepak, gorczyca, soja, ziemniaki, pomidory, kalafior, kapusta, szpinak, fasola itp. - to główne rośliny uprawiane na nepalskiej wsi i to w otoczeniu tych przeuroczych uprawnych tarasów spędzisz kilka sielskich dni. To cecha charakterystyczna nepalskiego krajobrazu.

Na nepalską wieś najlepiej pojechać jesienią lub zimą ze względu na komfortową temperaturę, brak opadów, a może nawet możliwość pomocy w żniwach. Wiosną i monsunowym latem panuje wysoka wilgotność, jest gorąco, a w monsunie dodatkowo deszczowo, do tego wszędobylskie muchy i komary będą towarzyszyć Ci stale – stąd też nie jest to najlepszy czas na wiejskie wypady. Jeśli jednak chciałbyś zobaczyć jak się przygotowuje pole pod sadzenie ryżu lub po prostu czynnie uczestniczyć w jego sadzeniu, musisz tam pojechać wiosną lub w porze monsunu.

Wieś na co dzień

Ja wygląda zwykły dzień na wsi

Głównym źródłem dochodów nepalskiego rolnika jest sprzedaż nadwyżek zbóż, owoców czy warzyw. Każda rodzina w Himalajach hoduje również jakieś zwierzęta gospodarskie dla dodatkowych dochodów: krowy, bawoły, kozy czy kury można sprzedać w dobrej cenie i zasilić domowy budżet. Bawoły i krowy są jak wszędzie oczywiście wykorzystywane do produkcji mleka i jego pochodnych.

W Nepalu najchętniej spożywanym mięsem jest kozina i drób, jednak buddyści jedzą również mięso bawoła oraz wieprzowinę. Wyznawcy hinduizmu nie jedzą wołowiny, wieprzowiny, ani mięsa bawolego. Wielu Nepalczyków to wegetarianie i weganie.
Reasumując – takie wakacje z nepalską rodziną w ich domu to najlepszy sposób, aby spróbować tego, czego nie znajdziemy w nepalskim mieście.
Jeśli więc tylko jesteś zainteresowany Nepalem od kuchni – daj nam znać. Jesteśmy tutaj dla Ciebie i do Twojej dyspozycji.